VÍZSZERELŐ-GÁZSZERELŐ-FŰTÉSSZERELŐ-VILLANYSZERELŐ| Épületgépészeti szakmunkák, lakásfelújítás | Home renovation – Property maintenance 

Biztonság

SZÉNMONOXID-ÉRZÉKELŐ

A szénmonoxid színtelen, szagtalan mérgező gáz, ami a földgáz tökéletlen égése során keletkezik, az égés ilyenkor oxigénhiányos állapotban történik.

A nem tökéletesen működő kéménynél illetve gázkészüléknél az égéstermék visszaáramolhat a légtérbe és mivel szagtalan észrevétlenül mérgezést okozhat.

Szénmonoxid jelenlétére gyanakodhatunk, ha fejfájást, szédülést, hányingert, fáradékonyságot tapasztalunk magunkon. Azonnal szellőztessünk ki, vagy menjünk ki a szabadba és hívjunk gázszerelőt!

Az újabb, korszerűbb gázkészülékek égéstermék-visszaáramlás jelzővel vannak felszerelve. Ha a készülék visszaáramlást érzékel, a kazán leáll.  

A gázkészülékek esetében (kazán, konvektor, vízmelegítő, tűzhely, sütő stb.) a KARBANTARTÁS FONTOSSÁGÁT NEM LEHET ELÉGSZER HANGSÚLYOZNI!

Ezem felül minden olyan lakásban, ahol nyílt égésterű gáztüzelő beredezés van, ajánlott  szénmonoxid vészjelzőt felszereltetni. 

szénmonoxid

ZÁRT ÉGÉSTERŰ KAZÁN

 

Az utóbbi tíz évben egyre elterjedtebbé váltak a lakások, családi házak fűtésére, melegvíz előállítására a gáztüzelésű falikazánok, másnéven “cirkók”. Nem csoda, hiszen számos előnyük van más tüzelési megoldásokkal szemben. Az új technikai követelményeknek megfelelően évről évre újabb, energiatakarékosabb, biztonságosabb berendezések kerülnek a piacra.

Az égésétől függően nyílt égésterű (természetes huzattal működő) és zárt égésterű (mesterséges szellőzésű) kazánokat különböztetünk meg. 

A zárt égésterű kazánok előnyei: jobb hatásfok, stabil égés, minimális légfelesleg igény. A nyílt égésterű kazánok közvetlenül az épületből (helységből) veszik fel az égéshez szükséges levegőt. Zárt égéstér esetén a kazán az égéshez szükséges levegőt nem a lakótérből, hanem külön rendszeren keresztül a szabadból nyeri. Biztonságos üzemeltetésükhöz elengedhetetlen a tökéletes tömörséggel szerelt speciális kéményrendszer. A keletkező égéstermék elszállítását és az égéshez szükséges levegő beszívását tehát mesterséges úton egy speciális rendszer (a készülék ventillátora) biztosítja.

Biztonságosabb működés

Az égéshez levegőre van szükség és a tökéletes égés során széndioxid keletkezik. Fontos hangsúlyozni, hogy az égésnek tökéletesnek kell lennie. Ha nem áll rendelkezésre elegendő levegő a tökéletes égéshez, akkor tökéletlen égés megy végbe, melynek során az egyébként nem mérgező széndioxid helyett szénmonoxid keletkezik, ami halálosan mérgező. A mai jól záródó ajtókon és ablakokon keresztül nem jut be levegő a lakásba, ami energiatakarékosság szempontjából hasznos dolog. Ám ha a nyílt égésterű kazánunk fokozatosan elfogyasztja a lakás oxigénjét, elkezdődhet a tökéletlen égés, a szénmonoxid termelődése. Ha a kémény rossz állapota miatt visszaáramlik a lakásba a szénmonoxid, halálos veszélynek vagyunk kitéve. Ugyanez fordulhat elő, ha a konyhai szagelszívó visszaszívja ezt a gázt. Mindez azonban csak a nyílt égésterű kazánoknál fordulhat elő!!! Zárt égésterűeknél – még ha tökéletlen lenne is az égés – akkor sem juthat szénmonoxid a lakásba.

A zárt égésterű kazánok előnyei tehát:

  • biztonságosabbak, mert az égéshez szükséges levegőt ventillátor biztosítja, nem juthat szénmonoxid a lakásba;
  • energiatakarékosabbak, mert jobb hatásfokkal működnek.

VESZÉLYES RÉGI VILLANYVEZETÉKEK

Budapesten a régi épületek falaiban szinte életveszélyes vezetékek rejtőznek. Nem érdemes ezeknek a cseréjével várni egy lakásfelújításig! Ezek a hálózatok nem a mai XXI. századi gépesítettségre voltak anno tervezve. Ma már egy háztartásban több TV, elektronikai berendezés, mosó- és mosogatógép, háztartási gép működik akár egyszerre is, a régi vezetékek nem sokáig bírják a terhelést, a tűzveszély fokozott!

Épületgépészeti szakmunkákkal – vízszerelő, gázszerelő, villanyszerelő, fűtésszerelő – lakásfelújítással, rezsiköltséggel, karbantartásokkal kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!

tel: +36 30 451 5364

e-mail: aquabestbudapest@gmail.com