VÍZSZERELŐ-GÁZSZERELŐ-FŰTÉSSZERELŐ-VILLANYSZERELŐ| Épületgépészeti szakmunkák, lakásfelújítás | Home renovation – Property maintenance 

Kondenzációs kazán

MIT ÉRDEMES TUDNI A KONDENZÁCIÓS KAZÁNRÓL?

A kondenzációs kazán technológia fő célja az elrejtett hőmennyiség drasztikus csökkentése az égéstermékben, így a maximális hatékonyságú üzemanyag-kihasználás, ami a hagyományos gázkazánokkal nem érhető el. A hagyományos égéstechnológiával működő kazánok a gőz hőenergiáját az égéstermékben lévő kéményen keresztül bocsátják ki. A kondenzációs kazánok kis helyigényű hőcserélővel rendelkeznek, amelynek nagyobb felületével tervezve, sok elrejtett hőenergiát tudnak visszaszerezni a kipufogógázban és a vízpárában, a fűtőrendszer hasznára. Ez a folyamat az égéstermék további hőenergiáját szabadítja fel, melyet a kazán hasznosít a fűtőrendszer táplálására, így még hatékonyabban működve. Az égéstermék annyira lehűl a hőcserélő visszahűtő felületén, hogy a vízpára folyékony állapotba kerül, vagyis kicsapódik. Emellett a kondenzációs kazánok jelentősen csökkentik a káros kibocsátásokat, így környezetbarát fűtési megoldást kínálva otthonaink számára.

kondenzációs kazán

A kondenzációs kazán a fűtési rendszerek egyre népszerűbb megoldása. Az ilyen típusú kazánok fő előnye, hogy a fűtőanyagból hatékonyabban nyerik ki az energiát, így az fűtésszámládon is megmutatkozik. Azonban nem csak a gazdaságosság a lényeg, hiszen a kondenzációs kazánok környezetbarátabbak is a hagyományosakhoz képest. Az ilyen típusú kazánok ugyanis kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, amelyek hozzájárulnak a klímaváltozás lassításához. A gyakorlati használat során pedig alacsonyabb zajszintet produkálnak és hosszabb az élettartamuk. Ha kondenzációs kazánt szeretnél, fontos a megfelelő méret kiválasztása és a szakszerű beszerelés, amelyet tapasztalt szakemberre kell bízni.

KINEK MIÉRT ÉRDEMS KONDENZÁCIÓS KAZÁNT BESZERLETETNIE?

 

kondenzációs kazánHa szeretnél energiát és pénzt spórolni, és környezetbarát megoldásra vágysz, érdemes átgondolni a kondezációs kazán beszerzését.
Az árakat illetően, a kondezációs kazánok elsőre magasabb árkategóriának tűnhetnek, mint a régebbi típusok, azonban hosszú távon ezek a kazánok sokkal takarékosabbak, így az ár-érték arány miatt érdemes lehet az új modellre váltani.
A régi kazánok nagyobb mennyiségű gázt égetnek el, míg az újabb modellű kondezációs kazánoknál a fűtéshez szükséges hőt az égéstermék hőjéből nyerik ki, így kevesebb energiát használnak fel.
A kondezációs kazánok a visszanyert hőt vízgőzzé kondenzálják, amit a rendszer visszavon. Ez megakadályozza a pazarlást, és jobb hatásfokot biztosít.
Ennek köszönhetően jelentős takarékosságot lehet elérni az energiafogyasztás terén.
Az újrendszerhez pedig érdemes szakképzett szakembert hívni, aki az esetleges műszaki problémákat is gyorsan el tudja hárítani, és biztosítva lesz, hogy a kazán hosszú évekig gördülékenyen működjön.

Akiknek régi kazánjuk van, azoknak különösen érdemes átgondolniuk a cserét, mivel a kazánok átlagos élettartama 15-20 év, és az újabb modellek már sokkal korszerűbbek és hatékonyabbak.
Ha pedig az új kazán beszerzése mellett döntesz, érdemes lehet pályázatokat is keresni, hiszen az új fűtési rendszerek telepítésére rendszeresített pályázatokból akár 30-50%-os támogatás is igényelhető.
A kondezációs kazánok ráadásul környezetvédő megoldásnak számítanak, mivel kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki a környezetbe.
Ezenkívül, a kondezációs kazánok alacsonyabb kibocsátása miatt azokat a régi kazánokat is le lehet cserélni, amelyek már nem felelnek meg a környezetvédelmi előírásoknak.

GYAKORI KÉRDÉSEK A KONDENZÁCIÓS KAZÁNOKKAL KAPCSOLATBAN

Mik azok a kondenzációs kazánok?

A kondenzációs kazán olyan típusú kazán, amely újrahasznosítja a égési folyamat során keletkező hőt, növelve ezzel hatékonyságát. A kondenzációs kazánok általában jobb hatékonysági arányokkal rendelkeznek, akár 90%-os hatásfokkal is. Azért nevezik őket ‘magas hatékonyságú kazánoknak’, mert a kazán visszanyeri a kipufogógázokból származó vízgőzt, további hőt szerezve a létrejött cseppfolyós kondenzátumból. Ez a folyamat szintén hőt bocsát ki, amikor a kazán megtartja a hőt. Ez csökkenti a kéménygázok elsődleges hőmérsékletét, elősegítve a hőcserét. A kondenzáció eltávolítása, mint folyadék a rendszerből egy kondenzátumcső segítségével történik. Ez azt jelenti, hogy több hőt lehet kinyerni a égéstermékekből, amely energiatakarékosságot és alacsonyabb költségeket eredményez.

Mik a különbségek a kondenzációs és hagyományos kazán között?

A kondenzációs kazánok többnyire energiahatékonyabbak, mint a hagyományos kazánok, mivel újra tudják hasznosítani azt a hőt, amely máskülönben elveszne. Azon otthonokban, amelyek modernebb radiátorokkal és padlófűtési rendszerekkel rendelkeznek, a kondenzációs kazánok általában hatékonyabban működnek, mint azokban, ahol régebbi konvektorokat használnak. Egy másik potenciális hátránya a kondenzációs kazán használatának, hogy azok nem ideálisak régebbi radiátorokkal és padlófűtési rendszerekkel rendelkező otthonokban. Ha a hőmérséklet alacsonyabb, akkor a kazán ennek megfelelően alacsonyabb hőmérsékleten fog működni, amely tovább csökkenti az energiakiadásokat. Az első költségek magasabbak lehetnek, de hosszú távú energiamegtakarítás érhető el magasabb hatékonyságuk miatt. Az általuk ismert energiahatékonyság miatt a hagyományos kazánhoz képest kevesebb gáz ég, ami barátságosabb a környezet számára is. Továbbá, a kondenzációs kazánok modern technológiával rendelkeznek, tehát ha magasabb az első befektetés, hosszú távú megtakarítás érhető el az energiaszámlán.

Vannak hátrányai a kondenzációs kazánok használatának?

Lehetséges hátránya, hogy a folyamat során keletkező kondenzátum enyhén savas, amely idővel károsíthatja a csöveket. A kondenzációs kazánok által képzett kondenzátum bizonyos körülmények között savas lehet, amely károsíthatja a csöveket az otthonokban. Ez különösen problémás lehet régebbi rézcsöveknél, amelyek különösen fogékonyak a korrózióra. Az újabb otthonokban, ahol más anyagokból készültek a csövek, kevésbé jelent problémát. Azonban ezt megelőzhetjük azzal, ha egy semlegesítő szűrőt telepítünk. Ha rézcsövek vannak jelen, ajánlott egy semlegesítő szűrő telepítése, amely semlegesíti a víz savasságát. Ez a szűrő semlegesíti a víz savasságát, mielőtt az a lefolyórendszerbe kerülne. A kondenzációs kazánoknak továbbá szüksége van egy lefolyóra a kondenzátumhoz, ami nem mindig megvalósítható minden otthonban. Ilyen esetekben alternatív lefolyó megoldásokat kell telepíteni.

Lehet-e ugyanazon a kondenzációs kazánon keresztül fűteni és forróvizet is termelni?

Igen, a legtöbb kondenzációs kazán alkalmas mind fűtésre, mind forróvíz előállítására. Ahogyan azt már említettük, a kondenzációs kazánok alkalmasak mind fűtésre, mind forróvíz előállítására. Valójában a legtöbb új modell erre van tervezve. Ezeket megújuló energiaforrásokkal, például napelemekkel vagy hőszivattyúkkal együtt lehet használni, amelyek növelik a hatékonyságot. A legújabb kondenzációs kazánokat gyakran kombinálják napelemekkel vagy hőszivattyúkkal a hatékonyság növelése érdekében. A megújuló energiaforrások használata tovább csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást és csökkentheti a fűtési költségét. Ez lehetővé teszi az energiafogyasztás és kibocsátott szén-dioxid mennyiségének további csökkentését.

Vannak-e karbantartási követelmények a kondenzációs kazánok számára?

Mint bármely kazán, a kondenzációs kazán is rendszeres karbantartást és szervizelést igényel annak biztosítása érdekében, hogy biztonságos és hatékonyan működjön. A rendszeres karbantartás szükséges a kondenzációs kazán biztonságos működéséhez. A rendszeres karbantartás azonosíthatja a potenciális problémákat, mielőtt azok nagyobb problémákká válnának. Ez lehetővé teszi például a kondenzátumcső tisztítását és a kémény eltömődésének ellenőrzését. A karbantartási ütemterv tartalmazhatja a kondenzátumcső tisztítását és a kémény eltömődésének ellenőrzését is. Szakember magas nyomású tesztet is végezhet, mivel a folyamatos alacsony nyomás rendszerhibához vezethet. Karbantartáskor szükséges a rendszer nyomásának ellenőrzése is. Évközi szakemberi rendszerességgel javasolt a gázkazánok biztonsága érdekében szervizt kérni. A biztonsági szempontok miatt szakemberi szervízelés szükséges az összes gázkazánhoz. Továbbá javasolt, hogy minden otthonba, amelyben gázkazán található, telepítsünk szénmonoxid-érzékelőt.

Ha szeretne többet megtudni a kondezációs kazánok előnyeiről és a beszerzés folyamatáról, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítünk a legjobb megoldás kiválasztásában!

Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, hogy szakértőink segítségével megtudhassa, hogyan lehet konkrétan Önnek a legjobb megoldás az energiafogyasztáscsökkentésére és a megtakarításra. Illetve tájékozódjon az új Otthonkorszerűsítési Pályázattal kapcsolatosan is. Érdemes!

Fűtésszereléssel, vízszereléssel, fűtéskorszerűsítéssel, vagy akár kisebb javításokkal és lakásfelújítással kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!

tel: +36 30 451 5364

aquabestbudapest@gmail.com

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!